The article proposes, first and foremost, to present a general picture of the concept of reasoning in terminology. It then dealt with the legislative framework governing the use of the designation of origin and the geographical indication and then clarifying their definitions. The central point of the work is the analysis of the semantics of the denomination of DOP and IGP cheeses, with the aim of trying to motivate its origin. In this analysis, they follow a series of revisions proposals, seeking in the denomination a motivation that is more closely related to the peculiarities and specificities of the production and processing phases. So the focus will be on official documents published by Community and national bodies, on the disciplines of each product and on existing online glossaries, especially those of trademark protection and control consortia. The analysis is the theoretical starting point for the work of M. T. Cabré et al. to the. On the "multiplicity of word paths" and G. Kleiber's work on denomination and denominational relations.
L'articolo si propone, innanzitutto, di presentare un quadro generale del concetto di motivazione in terminologia. Tratta in seguito il quadro legislativo che disciplina l’uso della denominazione d’origine e l’indicazione geografica per poi chiarirne le rispettive definizioni. Punto centrale del lavoro è l’analisi della semantica della denominazione dei formaggi DOP e IGP, con l’obiettivo di cercare di motivarne l’origine. A questa analisi, seguono una serie di proposte di revisioni, cercando nella denominazione una motivazione ben più legata a particolarità e specificità derivanti dalle fasi di produzione ed elaborazione. Quindi, l'attenzione si concentrerà sui documenti ufficiali pubblicati dagli organismi comunitari e nazionali, sui disciplinari di ciascun prodotto e sui glossari esistenti on line, soprattutto quelli dei consorzi di tutela e di controllo dei marchi. L'analisi ha come punto di partenza teorico il lavoro di M. T. Cabré et. al. sulla «molteplicità dei sentieri denominativi» e il lavoro di G. Kleiber relativo alla denominazione e alle relazioni denominative.
Proposte di interventi terminologici nel settore lattiero-caseario
CHESSA, FRANCESCA;DE GIOVANNI, COSIMO
2015-01-01
Abstract
The article proposes, first and foremost, to present a general picture of the concept of reasoning in terminology. It then dealt with the legislative framework governing the use of the designation of origin and the geographical indication and then clarifying their definitions. The central point of the work is the analysis of the semantics of the denomination of DOP and IGP cheeses, with the aim of trying to motivate its origin. In this analysis, they follow a series of revisions proposals, seeking in the denomination a motivation that is more closely related to the peculiarities and specificities of the production and processing phases. So the focus will be on official documents published by Community and national bodies, on the disciplines of each product and on existing online glossaries, especially those of trademark protection and control consortia. The analysis is the theoretical starting point for the work of M. T. Cabré et al. to the. On the "multiplicity of word paths" and G. Kleiber's work on denomination and denominational relations.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Chessa-De Giovanni.2015.pdf
Solo gestori archivio
Descrizione: Articolo principale
Tipologia:
versione editoriale (VoR)
Dimensione
848.8 kB
Formato
Adobe PDF
|
848.8 kB | Adobe PDF | Visualizza/Apri Richiedi una copia |
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.