Several studies show that local food influences the choices and behavior of travelers, constituting one of the main attractors of the tourist experience. The aim of this paper is to present a case study, the only one of its kind in Italy, which shows that in a remote and depopulating city in the center of Sardinia, there is an ongoing experience, not easy, of building around the local food a tourist destination. The case shows that the most important investment concerns the community relationships and the training of the inhabitants involved, in a network perspective. This has given rise to a true tourist-experiential chain in which the production of the raw material is not an independent fact and isolated from other downstream processing and consumption activities, but represents a step that finds meaning only if stakeholders works to build a strong territorial identity, in which the different actors, in their specificity of tasks, cooperate to build together value for the benefit of potential end users (travelers) but also of themselves.

Diversi studi mostrano che il cibo locale influenza le scelte e i comportamenti di chi viaggia, costituendo uno dei principali attrattori dell’esperienza turistica. Obiettivo di questo paper è quello di presentare un caso di studio unico nel suo genere in Italia che da conto di come in un paese sperduto e in via di spopolamento del centro della Sardegna, è in corso una esperienza, non facile, di costruzione intorno al cibo locale di una destinazione turistica Il caso dimostra come l’investimento più importante sia stato quello riguardante le relazioni comunitarie e la formazione degli abitanti coinvolti in una prospettiva di rete. Ciò ha dato luogo a una vera filiera turistico esperienziale nella quale la produzione della materia prima non è un fatto indipendente e isolato da altre attività di trasformazione e consumo a valle ma ne rappresenta uno step che trova senso solo se si costruisce una identità territoriale forte nella quale i diversi attori, nella loro specificità dei compiti, cooperano per costruire insieme valore a beneficio dei potenziali utenti finali (viaggiatori) ma anche di se stessi.

Il cibo locale nelle strategie di destination marketing: implicazioni manageriali ed evidenze empiriche

Melis Giuseppe
2019-01-01

Abstract

Several studies show that local food influences the choices and behavior of travelers, constituting one of the main attractors of the tourist experience. The aim of this paper is to present a case study, the only one of its kind in Italy, which shows that in a remote and depopulating city in the center of Sardinia, there is an ongoing experience, not easy, of building around the local food a tourist destination. The case shows that the most important investment concerns the community relationships and the training of the inhabitants involved, in a network perspective. This has given rise to a true tourist-experiential chain in which the production of the raw material is not an independent fact and isolated from other downstream processing and consumption activities, but represents a step that finds meaning only if stakeholders works to build a strong territorial identity, in which the different actors, in their specificity of tasks, cooperate to build together value for the benefit of potential end users (travelers) but also of themselves.
2019
97888255
Diversi studi mostrano che il cibo locale influenza le scelte e i comportamenti di chi viaggia, costituendo uno dei principali attrattori dell’esperienza turistica. Obiettivo di questo paper è quello di presentare un caso di studio unico nel suo genere in Italia che da conto di come in un paese sperduto e in via di spopolamento del centro della Sardegna, è in corso una esperienza, non facile, di costruzione intorno al cibo locale di una destinazione turistica Il caso dimostra come l’investimento più importante sia stato quello riguardante le relazioni comunitarie e la formazione degli abitanti coinvolti in una prospettiva di rete. Ciò ha dato luogo a una vera filiera turistico esperienziale nella quale la produzione della materia prima non è un fatto indipendente e isolato da altre attività di trasformazione e consumo a valle ma ne rappresenta uno step che trova senso solo se si costruisce una identità territoriale forte nella quale i diversi attori, nella loro specificità dei compiti, cooperano per costruire insieme valore a beneficio dei potenziali utenti finali (viaggiatori) ma anche di se stessi.
local food, typical products, authenticity, destination marketing, strategic management
cibo locale, prodotti tipici, autenticità, destination marketing, management strategico
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