Here, we will deal with a sector that boasts a large number of products, namely the sector of fresh pasta and bakery, biscuit, pastry and confectionery products; we will focus in particular on traditional Sardinian confectionery products. In total, it has 77 products of which 33 are those belonging to the Sardinian confectionery tradition7. Our intent will be to analyze the denominations of these products, within the framework of a denomination semantics, and to study the impact they have on the promotion of the territory in the tourism sector. To do this, we will rely on the official documents published by the regional and community bodies, on the specifications of each product and on the glossaries present on the net, especially those of the consortia for the protection and control of trademarks. Finally, in the last part of this article we will present the analysis of the denominative variants reserved for a typical dessert of the area, that is, what is known by all as the Sardinian Savoyard.
In questa sede, ci occuperemo di un settore che vanta un numero cospicuo di prodotti, e cioè il settore delle Paste fresche e prodotti della panetteria, della biscotteria, della pasticceria e della confetteria; ci concentreremo in particolare sui prodotti dolciari della tradizione sarda. In totale, esso conta ben 77 prodotti di cui 33 sono quelli appartenenti alla tradizione dolciaria sarda. Nostro intento sarà quello di analizzare le denominazioni di tali prodotti, nel quadro di una semantica della denominazione, e di studiarne l’impatto che esse hanno sulla promozione del territorio in ambito turistico. Per farlo, ci baseremo sui documenti ufficiali pubblicati dagli organismi regionali e comunitari, sui disciplinari di ciascun prodotto e sui glossari presenti in rete, soprattutto quelli dei consorzi di tutela e di controllo dei marchi. Infine, nell’ultima parte di quest’articolo presenteremo l’analisi delle varianti denominative riservate a un dolce tipico del territorio e cioè quello che è conosciuto da tutti come il savoiardo sardo.
La denominazione del prodotto gastronomico nell’offerta turistica: breve analisi dei prodotti dolciari sardi
De Giovanni
Co-primo
;Chessa F
Co-primo
2022-01-01
Abstract
Here, we will deal with a sector that boasts a large number of products, namely the sector of fresh pasta and bakery, biscuit, pastry and confectionery products; we will focus in particular on traditional Sardinian confectionery products. In total, it has 77 products of which 33 are those belonging to the Sardinian confectionery tradition7. Our intent will be to analyze the denominations of these products, within the framework of a denomination semantics, and to study the impact they have on the promotion of the territory in the tourism sector. To do this, we will rely on the official documents published by the regional and community bodies, on the specifications of each product and on the glossaries present on the net, especially those of the consortia for the protection and control of trademarks. Finally, in the last part of this article we will present the analysis of the denominative variants reserved for a typical dessert of the area, that is, what is known by all as the Sardinian Savoyard.File | Dimensione | Formato | |
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